31 juli 2012

Grattis till Jo och Harry!


Ja må de leva, ja må de leva! Ja må de leva ut i hundrade år! Javisst ska de leva javisst ska de leva, javisst ska de leva uti hundrade åååååårrrr!!
Ett fyrfaldigt leve för vår drottnig och vår hjälte! De leve
HURRA HURRA HURRA HURRA!!
*Fanfarer*

Idag så fyller vår drottning Joanne Kathleen Rowling 47 år och allas vår älskade Harry Potter fyller 32.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag har alltid älskat att läsa men det var Harry Potter som fick mig att börja läsa tjockare böcker. Jag har lärt mig så otroligt mycket, jag har upplevt så otroligt mycket. Jag har skrattat, jag har gråtit, jag har varit med på så många äventyr.
Jag har varit med och räddat den vises sten.
Jag dödade basilisken.
Jag hjälpte till med att befria Sirius.
Jag vann turneringen i magisk trekamp.
Jag har varit med i Fenixorden.
Jag var med när dom dödade Dumbledore.
Jag har besegrat Voldemort.

We are the Harry Potter generation.

Jag vet att J.K aldrig kommer att läsa detta men, tack. Tack så hemsk mycket för allt.


30 juli 2012

Sär skrivning?

(Ikke bokrelaterat inlägg.)

Jag vill bara meddela att jag är så himla irriterad!
Du har helt rätt Julia!

För någon månad sedan så var jag på Ikea med mamma och vi bestämde oss för att gå och äta på Ikea's restaurang (Ja för, Äta bör man annars dör man.)
Men ve och fasa när vi kom dit!
(VARNING FÖR KÄNSLIGA LÄSARE)



JAG TROR ATT JAG FÅR SPEL!
"Jordgubbs cheese cake"
"Kanel bulle"
"Skum topp"
"Choklad boll"

Jag är 14  nä, jag är 13 och det verkar som att jag och typ alla i min klass har bättre svenska än dom som jobbar på Ikea. Det kan ju självklart vara så att dom inte fick plats att skriva Chokladboll i en rad men då får man faktiskt ta och använda detta fina lilla streck: ----> - <----

Så, nördig som jag är så bestämde jag mig för att mejla till Ikea. 
"Hejsan, jag heter Linnéa Gistrand och 13 år gammal. För någon månad sedan så besökte jag Ikea i Linköping med min mamma och jag tycker att dom säljer väldigt konstiga saker där. Såsom, Choklad bollar, kanel bullar, punch rullar och skum toppar. Själv har jag bara ätit Chokladbollar, kanelbullar och punchrullar. Föresten, hur ser dom skumma topparna ut? Är det som konstiga tröjor eller är det ett udda berg, eller är det en höjd av något slag?


Hoppas på att få svar snart, jag är förvirrad! Mvh Linnéa *******http://bokbuse.blogspot.se"


Jag skickade det till Ikea's kontor i Stockholm och till Ingvard Kamprads jobbmejl så jag hoppas att jag får svar snart.

Jag tycker att det är liksom, helt ok att särskriva om man är "en vanlig person" men jag blir hemskt irriterad om företag särskriver saker, det är så oproffsigt att det inte finns!

Sen när vi var och skulle köpa halm till min kanin förut idag så såg vi att det fanns stora uteburar till salu.

"Kombinera gärna med på byggnadsbur"

USCH! 

29 juli 2012

Dansfabriken, STREET - Eva Susso

Bokens första meningar:
Marko tålde inte när Melina tystnade och drog sig undan honom. Han rörde vid hennes axel.
"Sover du, Mel?"
"Jag drömmer"

Info om boken:
Skriven av Eva Susso
Utgiven av Rabén&Sjögren 2010
186 sidor
Första delen i Eva Susso's serie Dansfabriken

Bokens handling:
Melina:
En dansmaskin, inget och ingen kan stoppa henne. Hon ska bli stjärna!
Marko:
Dansar och ser ut som en gud.
Partar och hånglar gärna.
Bästis med Melina.
Rafael:
Är ny, har en alkis till pappa och vet inte riktigt vad han känner för Melina.
Terese:
Bortskämd, rik, envis, faller för grupptrycket, börjar 8:an snart. 
Känner att hon måste bli vän med Melina, på något sätt.

Betyg:
Jag fick den här boken förra sommaren när jag gjorde "Sommarboken" förra sommaren. Först var jag helt superanti mot den här boken. Den har bara legat i min bokhylla i snart ett år. Jag har försökt att ge bort boken, att låna ut boken, men den har kommit tillbaka! Men när jag tänker efter så kanske det var bra.
Jag tycker om boken väldigt mycket, den är enkel och rolig och en skön bok att läsa. Väldigt lättläst och det är det faktiskt skönt att ha en bok som är ibland.
Jag tror att man skulle uppskatta boken lite mer om man gillade dans (Vilket jag inte gör) eftersom att dom pratar om olika danssteg och takter.
4/5

28 juli 2012

Mitt egna lilla ställe.

Just nu så sitter jag och myser i våran paviljong, det är som ett litet partytält med förhängen. Eftersom att mamma fyllde år igår så möblerade vi där och sen när alla gick så stängde vi tältet. Nu så sitter jag här och läser oc det är jätte mys! Igen som stör, helt tyst och lugnt. Älskar det!

27 juli 2012

Dag 14 – Favoritbok av din favoritförfattare

Det är nu som jag har en liten fundering. Hur ska jag avgöra detta egentligen?
När folk frågar mig varför jag har den som favoritförfattare så svarar jag:
"Jag älskar sättet som h*n skriver på."
Det som jag har insett nu är ju att, jag inte har en aning om hur dom skriver.
Jag läser nästan bara svenska böcker (Har börjar lite med engelska nu) men, då vet jag ju bara hur översättaren skriver, inte författaren? Eller?
Om en översättare gör ett dåligt jobb blir ju hela boken förstörd. Tänk om jag bara gillar tex. Lena Fries-Gedin's (Hon som översatte Harry Potter) skrivspråk, och sen så läser jag den engelska och gillar den inte alls? Tänk vad hemsk! (Inte för att jag tror att jag inte skulle älska Harry Potter på engelska också, men tänk om!)
Men, där rök min bästa motivering. "Jag älskar författarens skrivspråk, sättet h*n skriver." Pyttsan.

Eller, kan man fortfarande säga att man "älskar skrivspråket" om man läser den svenska boken? Vad tror ni?

26 juli 2012

Engelsforstriologin - Bokomslag

Är det bara jag som älskar omslagen i Engelsforstriologin? - även det engelska - jag tycker att dom är så, vackra.


Jag tycker att dom har fått med allt i det bokomslaget, Mönstrens bok, Korpfjädrarna, allt ser så gammeldags och bra ut.


Men jag tror att jag tycker att den engelska framsidan är finare, -jag är ganska säker på att det är Rebecka på framsidan - Och sedan citatet "Let the witch hunt begin" Jag älskar det.


Det som jag tycker är fint på "Eld" är att dom fick med Linnéas hjärta, att omslaget finns med i boken liksom, jag blev glatt överraskad när jag läste det. Det var väldigt roligt!
Tycker dock inte att "Eld" är så fin när man radar upp den bredvid "Cirkeln", Cirkeln ser gammal och liksom lite antikt ut, Eld är så ren och vit, jag skulle ha velat att den också var lite "smutsig". Men dom kanske har en idé med det hela?

Men jag tycker att dom har haft fantastiska formgivare på både den engelska och den svenska boken, hoppas att "Nyckeln" och den engelska versionen av "Eld" (Kommer den att heta "Fire" tro?) kommer att vara lika fina.

Q: Vad tycker ni om framsidorna på Cirkeln serien?

25 juli 2012

Förvandlingen ~

Som utlovat, här kommer min novell! (Om än lite udda typsnitt) 
Vad tycks? Jag vill ha kritik :D 
~

När jag var liten hade mamma berättat för mig om hur det var att flyga. 
Det var både varmt och kallt, både härligt och skrämmande. 
Jag hade alltid avundats henne som kunde flyga, att bara släppa livet och sväva.
Det sista hon sa till mig innan hon försvann var att jag skulle ta vara på min egen talang och inte alltid bara drömma om vad alla andra har och kan. 
Hon sa att jag skulle hitta mitt kall, och jag skulle vara bäst. Och nästa dag, var hon borta. 
Det var samma dag som jag gick ner till havet för första gången, och det var dagen som förändrade hela mitt liv.
~
Jag tittade ner i Blackasjöns bäcksvarta vatten. 
En krusning gick över ytan och spred sig upp över min hud, som om den visste vad jag skulle göra.
Jag tittade inte över axeln innan jag bytte om, jag visste att det inte var någon här såhär dags, det var det aldrig. 
Jag drog tröjan över huvudet och knäppte upp BH’n. 
Jag bytte om till min svara bikini tyst, trots att jag visste att ingen skulle hitta mig även om jag förde oväsen. Jag kände hur huden drog ihop sig när den lätta nattbrisen drog över vattnet. 
Jag tog ett djupt andetag av gammal vana, men jag visste att det inte behövdes, och sedan dök jag. Om någon hade tittat på mig när jag dök så skulle dom inte hört något, jag visste att jag dök ljudlöst. 
Men i mitt huvud så exploderade allt. Valsång, fiskmåsarnas skratt, sjölejonens skrik, plask och vågornas brus spelades upp i mitt huvud på högsta volym, trängdes om att få plats, skrek om min uppmärksamhet. Min kropp drog ihop sig i kramp, smärtan borde ha varit outhärdlig, men det var den inte. 
Jag försökte ta ett andetag och jag kände hur det svarta vattnet drogs ner i mina lungor. Jag fick panik och började sparka med benen och försökte skrika men det enda som hände var att stora silvriga bubblor sakta steg mot ytan. 
Jag släppte ut all luft jag hade kvar i kroppen och jag började sjunka, jag gav upp. Jag trodde att jag skulle dö, så jag gav upp. Helt plötsligt så slutade min kropp att vrida sig i plågor, och jag kände hur ett lugn spred sig i hela mig. Jag hade varit medveten och riskerna, att det inte alltid skulle fungera, att Vattnet ibland inte tog emot alla på samma sätt hela tiden. Det var precis som med mamma och Luften. Men jag trodde att jag var speciell, att Vattnet ville ha mig. Vattnet slöt sig om mig och jag blev helt varm, hela min kropp började vibrera, mina ben började skaka, och min strupe brände som om någon satt eld på den och plötsligt så fick jag in luft i lungorna igen. Jag öppnade ögonen och tittade på min kropp, mina ben var inte kvar, stället fanns där en lång vacker havsgrön fena. 
Jag öppnade handen som jag hållit knuten under förvandlingen, simhuden skimrade i månes bleka sken som blev grumligt grönt under vatten. Min överdel var borta och mina nakna bröst skymdes av en blandning av sjögräs och mitt röda hår som växt till sin dubbla längd.
Jag rörde försiktigt på fenan och en stöt av frihet gick genom hela mig när jag började röra mig framåt genom vattnet. Jag slog med fenan igen och ökade farten. Vattnet slog mig i ansiktet och fläktade och värmde på samma gång. Håret flöt omkring mig och jag log. Detta var mitt kall. Precis som att mammas var att flyga, och jag antar att pappas var att måla. 
Jag vände huvudet mot ytan, slog med stjärten och hoppade upp ur vattnet med ett glädjetjut.
Om någon skulle ståt på stranden skulle dom sätt mig. Men alla skulle ha avfärdat dom som fulla, för alla visste ju, att sjöljungfruer inte finns. 
~
Den är inte riktigt klar än men det blir den väll förhoppningsvis någon gång.
Så, vad tycks?


24 juli 2012

Vad tror ni om, noveller?

Jag skriver noveller lite då och då, tycker ni att jag ska lägga upp det, eller är ni helt ointresserade av det? Skulle vara kul att få lite kritik av er :)
Eller ska jag rätt och slätt starta en ny blogg för bara noveller? (Det är jag dock inte så sugen på)

Skulle ni vilja läsa? Kommentera! :)

Dag 15 – Favoritkaraktär: kille

Nu när dom börjar prata om vem som ska casta Finnick Odair i Catching fire (Är det Sam Clafin som ska casta Finncik, eller har jag missat något?) så tänkte jag att jag skulle publicera ett inlägg om min favoritkaraktär. 

(-SPOILERVARNING FÖR "FATTA ELD" RAKT FÖRÖVER!-)
Min manlige favoritkaraktär är Finnick Odair.
Precis i början när jag läste "Fatta Eld" så tyckte jag att han var ett riktigt pervo, seriöst.
"Vill du ha en sockerbit?" Det lät superpeddigt, jag hade ingen sympati för honom alls, men så kom dom in på arenan, Finnick räddar Peeta när han nästan dog av en elchock, bar honom genom den farliga kemikalie luften. Ja, det var då som jag började tycka om Finnick, riktigt mycket faktiskt. 
Och sedan i "Revolt" när man fick veta Finnicks bakgrund, jag tjöt nästan. 
Jag har faktiskt lite av en crush på Finnick (Hehe).
MYCKET STOR SPOILER:
FAN FÖR ATT HAN DOG ! Don't kill you'r darlings Suzanne...
Okej, spoilern är över för stunden.
Men Jag  FINNICK 



P.S Jag vet att jag publicerade dag 15 innan dag 14 men det får ni leva med. D.S

23 juli 2012

Mycket mer än så - Sarah Dessen

Bokens första meningar:
Alla mejlen började likadant.
Hej Auden!!
Det var det extra utropstecknet som störde mig. Min mamma skulle ha kallat det svulstigt, yvigt, överdrivet. Själv tyckte jag bara att det var irriterande, precis som allt annat hos min styvmamma Heidi.

Info om boken:
Skriven av Sarah Dessen
Utgiven av Rabén & Sjögren 2011
Orginaltitle: Along for the ride
Översättare: Jan Risheden

Bokens handling:
Ingen är perfekt, med Auden är nog så nära perfekt som man kan komma. Hon är duktig i skolan, tar ansvar och är trevlig. Men Auden känner sig instängd, hon känner sig pressad av alla krav och hon har inte sovit en hel natt sen hennes föräldrar skiljde sig, istället så kör hon omkring, dricker kaffe och bara kör. Men när hennes pappa och hans nya fru bjuder in henne att bo i deras hus vid stranden så tvekar hon inte, och det blir sommaren då hela Audens tillvaro förändras.

 
Betyg:
Jag har hört så mycket gott om denhär boken, så jag måste säga.. Jag är besviken, boken är väldigt bra, det är den. Den har allt som jag vill att en bra sommarbok ska vara, men nää..
Eller joo, men ja.
Boken är superbra, inget annat kan sägas om den. Men jag blev ändå besviken.
Jag tyckte att slutet var lite osammanhängande, att det gick lite snabbt. Och så blev jag lite förvirrad över Audens relation med Eli, det kändes som om man aldrig riktigt fick veta.
4/5

Sen  har jag en sak till som jag vill säga om boken men jag vet inte riktigt hur så nu kommer det bara.
Jag hatar den jäkla handen på framsidan! Så nu var det sagt. Det ser ut som en manshand! Seriöst! Jag har stört mig på det enda sedan jag köpte boken.
Jag vill inte typ, förolämpa personen som äger handen eller så men nää. Den passar INTE in på omslaget.

22 juli 2012

Keep calm and welcome me back!

(Does that/this sentence even make sense? XD ^)

Åh gud jag vet inte hur jag ska börja allt detta inlägg, det har hänt så mycket och jag har lärt mig så mycket.
Jag har fått MASSVIS med nya vänner (16 stycken för att vara exakt)
Men som man säger, en bild säger mer än tusen ord!
The Needles, jag vet inte riktigt varför den kom högst upp men men,
det är som vita klippor som sticker upp ur vattnet, coolt med litet.

Maten, jag, eww. Nää

En fin liten apa som vi såg på Amazon World.

Stranden var ju inte heller helt fel.

LONDON!!!

Såhär såg det ut när vi väntade på bussen, kommer sakna området...

Jag kanske inte har kommit tillbaka som värsta Grammar-Queen men jag har mycket bättre uttal och mer flyt.

Jag bodde i Sandown och jag kan satsa pengar på att jag hade världens bästa värdfamilj! Det var verkligen sorgligt när vi skulle åka hem, jag kommer sakna dom så!
Jag tycker att vi såg, ganska lite av ön faktiskt, vi var bara i den Östra delen, östra och lite av den norra, vi var mest i Ryde och Newport, vi var faktiskt där nästan varje dag. I Newport låg skolan och i Ryde hade vi nästan alla aktiviteter (Även Beach-cluben!)

Och lite bokköp blev det ju också ! Jag köpte:

"John & Edward rule, ok!" av, har faktiskt ingen aning om vem som skrivit den, jag kunde inte hitta någon författare..


I'd Tell You I Love You, But Then I'd Have To KILL YOU
av Ally Carter
Jag har varit nyfiken på den ett tag och det ska bli kul att börja läsa den.


Shiver av Maggie Stiefvater
Den har jag hört mycket gott om så det ska bli roliga att börja läsa den med.

Sedan så köpte jag ett jättefint bokmärke med vackra ställen från Isle of Wight.
Love it!


Sedan så fick jag en supercool hatt när jag tog studenten!!

Men jag vill också passa på att ursäkta för den dåliga bloggningen, jag kom ju hem Tisdags kväll men jag åkte ner till Skåne morgonen efter och jag ville inte skriva ett inlägg utan bilder.
Hoppas att det inte gjort något !!
Jag har även läst ut "Mycket mer än så" och jag är, liiite besviken. Recension kommer upp snart!
Jag har inte hunnit läsa jättemycket i "The circle" Har kommit runt 70 sidor, och det går lite trögt med engelska böcker, men alla tjatar om en tröskel som man ska komma över, det är väll bara att vänta och läsa tills man trillar över tröskeln..