6 april 2013

En sekund i taget - Sofia Nordin

Bokens första meningar:
Jag fly, springer nerför trapporna fast det inte finns något som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda.

Info om boken:
Skriven av Sofia Nordin
Utgiven av rabén&sjögren 2013
(Tack för boken!)
194 sidor

Handling:
Hedvig fly, flyr från dödens som drabbat hela hennes familj, hela höghuset som hon bor i, hela staden, kanske hela världen.
Hedvig är 13 år och är helt ensam, de enda som finns för att hålla henne sällskap är liken på gatorna och djuren som svälter innanför stängda dörrar.
Hon tar ingenting hemifrån förutom sin mammas nycklar som leder till skolan där hon vet att det finns  överlevnadsutrustning.
Hedvig ger sig ut i skogen, långt bort från sitt hem och från all död, och måste börja klara sig själv. Men vad gör man när man är 13 år och helt plötsligt får mens för första gången? När man ändå inte kommer kunna skaffa barn eftersom att alla andra är döda?

Boken handlar väldigt lite om själva olyckan, och mycket mer om den lugna paniken som Hedvig känner över att helt plötsligt bli utkastad i skogen utan någon som helst hjälp. För det går inte att ringa 112 om något skulle hända, det finns inga läkare som kan bota sjukdomar och inga brandmän som kan stoppa bränder.
Hur överlever man egentligen när skuldkänslorna över att ha lämnat sin familj att ruttna i sina sängar gnager i en?

Betyg:
WOAH
Jag sträckläste! Sofia Nordin har verkligen fått in väldigt mycket på dessa 194 sidor, mycket som man kan känna igen sig i.
Exemplaret jag fick var ett förhandsex. så jag vet inte om saker kan ha ändrats, men jag tror inte att den är särskilt annorlunda än den som säljs i affärerna.
På vissa delar så kändes språket lite, platt, kommer inte på något bra ord på det, men det hände ytterst sällan.
Det finns så många viktiga och fina tankar i boken och det är en riktig tankeställare. Precis som bokhora så finns det en Hungerspelen-feeling över boken.
4/5

(Bilden är tagen från förlagets hemsida)

1 kommentar:

  1. Måste verkligen läsa den här boken! Känns som att Sofia Nordin kan skriva om vad som helst och ändå lyckas riktigt bra.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en Kommentar på mitt inlägg!